Омбудсманът Диана Ковачева: Уязвимите потребители трябва да получат енергийна помощ, за да преживеят зимата

Диана Ковачева

Уязвимите потребители трябва да получат енергийна помощ, за да преживеят зимата, тъй като увеличението на природния газ е факт, а неизбежно от 1 януари ще се увеличат и цените на тока и топлинната енергия, посочи пред БТВ омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ важният въпрос е с колко ще се увеличат цените на енергоносителите. Според нея е нужно много ясно да бъде направен анализ от страна на КЕВР на изминалия отоплителен сезон, тъй като топлофикациите извън основната си дейност по лиценз все пак произвеждат електроенергия и я продават.

„България е една от енергийно най-бедните държави в Европейския съюз. Само че нашето законодателство не дава никаква дефиниция на това понятие. А това е важно, за да определим кръга на уязвимите потребители и да е ясно кой би трябвало да получава енергийни помощи, за да преживее зимата“, смята Ковачева. Тя настоява във връзка с повишаването на цените на ток и парно държавата да подпомогне не само уязвимите групи, но и всички потребители.

„Постъпват много жалби за лошото качество на тока. Вследствие на това хора остават без електроуреди“, напомни доц. Ковачева. Тя допълни, че и качеството на водата в някои района на страната е отчайващо.

Относно проблемите с ковид зоните омбудсманът уточни, че е изпратила две препоръки.

„Само в 80 населени места имат такива, а на места изобщо няма – във Видин, Силистра, Смолян и Търговище. За Велико Търново, например, има само една“, предупреди доц. Ковачева.

От Dnesplus.bg