Рецепта на деня: Пълнен патладжан с кайма и бешамел

Пълнен патладжан с кайма и бешамел

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

патладжан – 3 бр.

кайма – 400 г

лук – 1 бр.

сол

черен пипер

риган

кетчуп – 1 с.л.

 

ЗА БЕШАМЕЛА

брашно – 1 с.л.

краве масло – бучка

прясно мляко – 300 или 400 мл

сол

индийско орехче

кашкавал – за поръсване

 

Начин на приготвяне: 

Измийте патладжана и разрежете през средата.

Направете разрези по дължината (вътрешната част). Полейте с малко зехтин и поставете в тавичка за печене (поставя се с кората нагоре).

Изпечете в предварително загрята фурна на 200 °C за около 20-30 минути.

Извадете и издълбайте патладжаните. Нарежете месестата част.

В тиган загрейте 2-3 с.л зехтин и запържете лука.

Добавете каймата и подправките. Запържете я много добре, почти до златисто.

Сложете месестата част на патладжаните и кетчупа. Изчакайте 5 -10 минути и изключете.

Напълнете патладжаните със сместа и подредете в тавичка за печене.

В касерола запържете брашното в кравето масло за бешамела до златисто.

Разредете с прясното мляко. Ако желаете да е по-гъст, сложете по-малко количество мляко.

Добавете подправките, изчакайте 1-2 минути и изключете.

Бешамела сложете върху каймата, поръсете с кашкавал и печете пълнените патладжани в загрята фурна на 190 °C до готовност.

Добър апетит!

 

Източник: Gotvach.bg