Успешно приключиха археологически проучвания в Девня

Разкопки в Девня

Снимка: Фейсбук, Свилен Шитов.

Преди дни в Девня приключи успешно поредният етап от археологическите проучвания на сградата, в която през 2019 и 2020 година бяха открити късноантична подова мозайка и съкровище от 19 златни монети.  По този повод посетих мястото заедно с директора на Музея на мозайките Иван Сутев. Разкопките отново се проведоха под ръководството на д-р Христо Кузов от РИМ – Варна, с участието на археолози от Варна и Велико Търново, и на екипа на музея в Девня. Това написа във Фейсбук кметът на Община Девня Свилен Шитов.

„Задачата този път бе да се установи как сградата е стояла архитектурно в обкръжаващата я система. Разкрити бяха южната и западната ѝ фасади, и част от улиците. Интересни са добре запазените глинени водопроводи, с които сградата се е снабдявала с питейна вода. Намерени бяха две амфори и повече от 300 бронзови монети.

Любопитна находка е и раковина на около 1500 години от вида Cypraea Tigris. Тя е свидетелство за търговските връзки между Марцианопол и земите по източноафриканското крайбрежие на Индийския океан. Всички материали ще бъдат дадени за реставрация и почистване“, написа още той.

„Предстои изготвяне и представяне на научната документация пред Министерството на културата. Откритите антични зидове ще бъдат укрепени. Община Девня съдейства логистично по време на целия процес на проучвания и ще продължи да подкрепя работата на учените и занапред.

Разкриването на повече детайли от културно-историческото минало на града ни е от особена важност за развитието на нашата община като популярна туристическа дестинация“, добави кметът.

ВАРНА новини