Гешев: Заради напрежението между институциите престъпността расте

Иван Гешев

Снимка БГНЕС, архив.

Институциите в България да работят в синхрон – за това призова в Стара Загора главният прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че е изпратил покана към МВР и ДАНС за формирането на съвместни щабове за работа срещу купуването на гласове за предстоящите избори.

По думите му такива щабове били традиция в последните 10 години и имали успешна дейност. На въпрос дали вече има сигнали за търговия с вот Гешев коментира, че в прокуратурата засега няма данни за подобни престъпления, но не изключи сигнали да са постъпили към МВР. 

„Само взаимодействието на отделните институции в рамките на техните правомощия, разбира се, имам предвид службите за сигурност, включително и МВР, прокуратура, съд, само с взаимодействието може да се постигне сериозен резултат. Напрежението между институциите, уверявам ви, това не е от страна на прокуратурата. Ние искаме да работим. Точно за това каним нашите партньори от МВР и от ДАНС за сформиране на такъм щаб и такива щабове по места. Това е начинът – координация и синхрон“, заяви главният прокурор. 

Заради напрежението между институциите престъпността расте, категоричен бе обвинител номер 1.

Иван Гешев бе в града, за да се срещне с близки на пострадалите в една от катастрофите, при която 18-годишен шофьор помете три момичета от тротоар в Стара Загора. Прокурор номер 1 на България е разговарял с близките на пострадалите и ги е уверил, че по никакъв начин няма да се допусне върху разследването да повлияят местни интереси.

По отношение на бизнесмена Николай Банев, който осъди България в Европейския съд заради изказване на главния прокурор, Иван Гешев коментира, че виновните използват всякакви практики, за да се защитят, но това не променя наказателната им отговорност.

“Става въпрос за три-четири думи, казани на брифинг. Едната от тях бе обезкостяване. Можете да питате хората в Троян или в Девня, където има заводи, какви точно думи биха употребили”, каза Гешев.

Гешев бе лаконичен по случая с досиетата “Пандора”. Той отказа да коментира заявеното от президента Румен Радев, че чуждите служби явно знаят повече за действията на уличените в опит за укриване на имущество чрез офшорни фирми български политици.

„В сегашната ситуация няма да коментирам политически коментари“, подчерта главният прокурор.

По случая с двойното гражданство на Кирил Петков той заяви само, че като юрист има мнение по казуса, но като главен прокурор няма да го оповести. Защото подобно оповестяване би могло да се изтълкува като вмешателство в дейността на някой наблюдаващ прокурор, който работи по казуса. Гешев изрази убеденост, че компетентните институции правят всичко необходимо по случая.

Главният прокурор обжалва пред Конституционния съд разпоредбата, в която се прехвърлят дълготрайни материални активи на Бюрото за разследване към Министерството на правосъдието. 

„Според нас тази наредба е противоконституционна, навлиза се сериозно в правомощията на други институции, в които Народното събрание няма право да влиза. Първото ни основание е, че това много нарушава принципа на разделение на властите – тоест имот, който е възложен на Висшия съдебен съвет и се управлява от Съдебната власт, се отнема от главния прокурор. Сега, извинявайте, но утре някой може тази Съдебна палата по закон да я вземе и да направи каквото иска вътре, тоест да не е Съдебна палата“, каза той. 

Novini.bg