Кацаров обяви, че има лъжа в обществото за ситуацията с коронавируса

Стойчо Кацаров си играе на телефона в народното събрание

Снимка: БГНЕС.

„Доста хора са се напрегнали икономически, политически и професионално като се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията“, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров в началото на извънредния брифинг, който дава ведомството за актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

„Системата е добре организирана и добре подготвена“, категоричен е Кацаров.

„Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта, каза проф. Мира Кожухарова.

7920 души са починалите по време на първата COVID-вълна, а по време на втората – 8659 души.

4735 души са починали за 9 седмици през първата вълна. През втората вълна за 9 седмици са починали 4479 души.

През настоящата вълна за изминалите 9 седмици броят на починалите е 3364 души, което е доказателство за това, че този вариант на COVID-19 не е по-тежък и смъртоносен, посочи проф. Кожухарова.

Проф. Христова представи пък сравнителни данни за заболеваемостта в България и другите балкански държави за двуседмичен период на 1 млн. души.

В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото у нас, а е сходно с Албания, Гърция и Турция.

100% циркулира в момента Делта вариантът, следим класическия вариант на Делта варианта и неговите 38 подварианта, добави проф. Христова. Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина, подчерта още тя.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.

Кацаров обяви, че обмисля да въведе у нас лечение на коронавирус с неразрешени от ЕС лекарства. Въпреки това обаче можело да стане с подпис на здравния министър.

Проблем според него било и ваксинирането при личните лекари, затова обмисляли пациентите да се записват отново онлайн, което го имало и в началото на години, но с течение на времето се било загубило.

По думите му има достатъчно легла за лечение на коронавирус.

„Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне – последните ще бъдат училищата“, каза служебния министър.

Днес няма да говорим за мерки, вероятно в петък ще ви поканим да за мерки, уточни той.

От Tribune.bg