Проф. Николай Витанов с тревожна прогноза за Варна

Проф. Витанов

Снимка: bTV

От Фейсбук профила на математика проф. Николай Витанов:

Починалите досега за октомври 2021 са 2.32 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Броят на областите на ниво 4 расте полека.

Днес са 8 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Из Родопите положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават.

Вижда се как се оформя проблемна зона на области на ниво 4 в западна България. Това нещо се вижда и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там се вижда как и Стара Загора полека се приближава към тъмночервената зона.

На нашата карта на риска стана каквото се очакваше – и София влезе във виолетовата зона. Това не е добре, следващите две седмици ще са напрегнати.

Обстановката може и да изглежда потискаща, но помнете прогнозата ми, че няма да стигнем 10 000 регистрирани случая на 15.10 и няма да има тотален локдаун (тоест локдаун в цялата страна). Виждате, че картите потвърждават тази прогноза. Днес е 13.10.

Днес базовото репродуктивно число е 1.261, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени – и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Всъщност хората на първа линия би трябвало да усещат засилващия се натиск.

Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 18 области са с такова разпространение. И този показател е влошен.

Има още две картинки днес. Едната е на заболеваемостта и смъртността, за да сравните как върви тази вълна по сравнение с предишните. Оформи се вече като значителна вълна, пиковите стойности още не са достигнати.
Има и картинка за разпределението на заболеваемостта по възрастови групи. Виждате, че вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал.

Накрая кратък коментар. Ситуацията не е никаква изненада, за хората, които четат тези анализи. Вчера ви писах, че човешкото тяло е много скъпа система, за да си позволяваме да не си я пазим. Затова, пазете скъпоценната биологична част от вашите същества, спазвайте мерките, който иска може и да се ваксинира. Не слушайте тези, които ви говорят глупости как вирус няма или как вирусчето било безопасно. Не се ловете на тези голи куки, преминете без поражения през тази пандемия, оставете „великите“ „герои“ да парадират, как вируса не ги засяга. Засяга ги и още как – болниците са пълни с тях.

Технически погладнато – натрупва ми се доста работа, със срокове, които трябва да спазвам. Поради това, тези прогнози може да спрат да излизат всеки ден или дори да ги спра за някакъв период от време, докато свърша неотложната друга работа. Това трябва да ви покаже, че никой не ми плаща за тези анализи и прогнози. Ако ми плащаха, нямаше да ви пиша, че ще ги спра, докато свършвам другата работа. Трябва да ходя и в чужбина през ноември. Но за всичко това, ще ви информирам като му дойде времето.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.