Протежетата на Радев отричат за екокатастрофа с „Вера Су“. Обвиниха екипажа за потъването на кораба

Брифинг.

Снимка "Фейсбук"

Няма поражения по винтово-рулевия комплекс на заседналия кораб „Вера Су“, каза к.д.п. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“. На пореден безсмислен брифинг във Варна беше излъчено видео, което показва състоянието на кораба при проведените подводни огледи. Две са установените пробойни на корпуса в десния борд. Няма други поражения по корпуса, установяват огледите, съобщи maritime.bg.

Корабът заседна с пълен ход на скалистия бряг край Камен бряг на 20 септември. Досега почти нищо не е направено от служебното Министерство на транспорта, назначено от Румен Радев. Нещо повече – ИА „Морска администрация“ осъществи странен опит за прехвърляне на част от товара 2800 т. урея, но по нелеп начин, изсипвайки „порции“ от азотния тор в морето край Яйлата.

Така в шеги и закачки „Вера Су“ потъна, а през последните дни стана ясно, че е наводнено машинното отделение на кораба, което драстично ще затрудни всички последващи операции.

Водата в машинното отделение по всяка вероятност е нахлула през водоплътната врата, твърдят от ИА „Морска администрация“.

„При тази ситуация съмненията винаги са налице, тъй като такава врата би трябвало да бъде затворена правилно“, намекна за зла умисъл в екипажа к.д.п. Иванов.

„Никъде около кораба няма индикации за разлив“, твърди вицеадмирал о.р. Румен Николов, директор на АСД в ИА „Морска администрация“.

По думите му няма опасност от екокатастрофа, защото не се наблюдава нито изтичане на част от уреята, нито на гориво.

Има съмнения, че е възможно водата да е нахлула от оставен отворен кингстон. Компрометирана преграда между машинно отделение и баластните танкове е сред възможните версии за наводяване на кораба.

Ще бъде направен опит за изпомване на определено количество вода, за да се установи дали водата е влязла от предполагаемите към момента места.

Прогнозата за следващите дни не позволява провеждане на операции през следващите дни. Което пък води до реалната опасност за нови проблеми с опасния товар на „Вера Су“ докато служебната власт си играе от седмици на брифинги.

ВН

Още по темата: Собствениците на „Вера Су“ искали корабът да потъне, твърди служебният министър на транспорта