Рецепта на деня: Ризото с тиква и мащерка

ризото

Снимка: ezine.bg

Необходими продукти:

тиква – 100 г сварена, пюрирана

ориз – 160 г арборио, карнароли или друг кръглозърнест сорт подходящ за ризото

пилешки бульон – около 450 мл горещ

шалот – 2 бр.

чесън – 2 скилидки

бяло вино – 80 мл

пармезан – 20 г

краве масло – 20 г

зехтин – 40 г

козе сирене – 30 г кремообразно, или маскарпоне

мащерка – 4 – 5 стръкчета

черен пипер – 1 щипка

сол

 

Начин на приготвяне:

Накълцайте лука шалот и чесъна на ситно и ги запържете в зехтина за 3-4 минути.

Сипете ориза и бъркайте две минути, след което налейте виното и гответе на отворен капак още две минути.

Сложете тиквеното пюре, сол и част от мащерката и след това започнете да наливате по два черпака от горещия бульон.

Ризотото се готви при непрекъснато бъркане и докато едната част от течността не се е поела, не се налива следващата.

Процеса продължава 13 минути за ориз ал денте или 14-16 ако желаете да е по-мек и сварен. Ако сортът, който използвате, изисква повече течност или време, съобразете се с указанията на пакета.

Накрая добавете маслото и кремообразното сирене и разбъркайте. С козе сирене се получава разкошна комбинация, която хармонира с тиквата и мащерката, но и маскарпонето е вариант, по-неутрален, но пак придаващ допълнителна кремообразна текстура.

Поднесете ризотото, поръсено с малко черен пипер, пармезан и украсете със стръкче ароматна мащерка.

Добър апетит!

 

Източник: ezine.bg