Учен от БАН: Гъвкав локдаун е най-добрият вариант

маски

iStock Photos/Getty Images

Нов локдаун около 15 октомври. Такава прогноза направи математикът от БАН проф. Огнян Кунчев преди седмици.
 
„В началото на учебната година моделите ясно показаха, че нещата ще се усложнят и ще ескалират по неприятен начин. Локдаунът започна далеч преди моята прогноза, започнаха локални локдауни. 4% от паралелките в София са карантинирани. Този гъвкав локдаун, който осъществява образователното министерство, е много подходяща форма“, каза проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.
 
„Ако в момента има 800 карантинирани паралелки, това са около 20 хил. ученици. Ако не бяха карантинирани, щяха да се заразят. Умножете по 3 родителите, които те заразяват – 60 хил. Щяха да заразят и други паралелки. Едно 70-80 хил. най-малко щяха да се заразят“, даде пример математикът от БАН.
 
„Делта вариантът е много по-агресивен и заразен, по-тежко се кара. Подвариантите няма да са много по-тежки или по-леки“, отбеляза той.
 
„Средноседмично имаме по 2300-2400 заразени и няма начин броят им да не се качва. В момента имаме заети почти 500 интензивни легла, хоспитализациите гонят 6000, а има ограничение от 9000 Ковид легла. Има материал от поне 3 млн. души, които не са ваксинирали и не са го прекарали. Аз съм ваксиниран, но след петия месец се обади, макар и слабо. Хванах Ковид и понеже съм ваксиниран го изкарах леко – за 5 дни“, обясни проф. Кунчев.
 
Той смята, че няма да достигнем 7000-8000 заразени дневно при налагане на гъвкави мерки.