EMA започва непрекъснат преглед на терапията с антитела срещу COVID-19 на AstraZeneca

ваксини

iStock Photos/Getty Images

Европейската агенция по лекарствата заяви в четвъртък, че е започнала преглед в реално време на терапията срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca на базата на антитела, съобщава Ройтерс.

Решението на комисията по хуманни лекарства към Европейската агенция по лекарствата (EMA) да започне непрекъснат преглед се основава на ранни резултати от клиничните проучвания, съобщи лекарственият регулатор, който обаче не посочва кога да се очаква заключение.

Ходът за започване на преглед в реално време, наречен така заради факта, че данните се оценяват, веднага след като се предоставят, дойде приблизително седмица, след като английско-шведският производител на лекарства поиска спешно одобрение на своя коктейл срещу COVID-19 от властите в САЩ.

Лекарството действа при хора, спасявайки животи и предотвратявайки тежко заболяване, когато се прилага като лечение в рамките на една седмица от първите симптоми.

„ЕМА ще оценява повече данни за качеството, безопасността и ефективността на лекарството, когато те станат достъпни“, заяви лекарствената агенция, като добави, че прегледът ще продължи, докато AstraZeneca може официално да подаде заявление за одобрение на препарата.

AstraZeneca заяви, че разговори относно споразумения за доставка на Evusheld, известен също като AZD7442, са в ход със САЩ и с други правителства.

ЕМА също така обмисля дали да започне непрекъснат преглед и на експерименталното хапче срещу COVID-19 на компанията Merck.

nova.bg