Иван Костов: „Продължаваме промяната“ си служи с неистини

Иван Костов

Снимка: Стоян Стратиев, zaistinata.com

„От „Продължаваме промяната“ трябва да забележат, че са загубили доверието на останалите политически партии. Една от причините е това, че си служат с неистини – например, че Кирил Петков не е бил двоен гражданин, неистина са и твърденията на Асен Василев, който докато беше министър на финансите казваше, че АПИ е извършила колосални нарушения, а според държавния финансов контрол агенцията не е нарушила нищо. Неистина е, че водят преговори с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за предизборно споразумение, което дори беше опровергано“.

Това заяви пред БТВ икономистът и бивш премиер в периода 1997 – 2001 г. Иван Костов.

Според него вината за последните два провалени парламента трябва да се раздели по равно между всички политици, като изключение прави единствено „Демократична България“, която, по думите му, винаги поддържала тезата, че трябва да има споразумение за правителство, дори и да няма свои представители.

„Не виня определени партии, вероятно за някои от тях доверието ще бъде много по-малко, ако изобщо го има“, добави той.

Костов прогнозира и какъв ще бъде ходът на събитията след изборите на 14 ноември, ако резултатите са близки до тези на социологическите изследвания. Според него най-голям шанс за съставяне на правителство има с третия мандат.

„Зависи какво мнозинство ще бъде формирано, защото отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство в парламента, останалите ще имат много места, но там пък БСП трябва да състави правителство без гласовете на „Демократична България“, така че зависи на кого ще бъде даден този мандат, за да бъде успешен“, обясни той.

Експремиерът коментира и основните кандидати в президентската надпревара, като определи Лозан Панов за негов „представител“ на тези избори. Костов обаче изрази съмнения за подхода в управлението на настоящия държавен глава Румен Радев.

„Имам много сериозни съмнения по отношение на това, че президентът и неговият екип разбират демократичните правила и институции и начина им на функциониране, дали си дават сметка за връзката с политическите партии, за зависимостта от съдебната власт, защото пред очите ни той реагира, едва когато те влязоха в офиса му. Можеше да прояви още по-голяма твърдост, дълго се опитваше да бъде между НАТО и Русия и спечели дистанцирането на страните от НАТО и унизителното отношение от страна на Русия. Това за мен са много големи въпросителни“, изрази критиките си икономистът. 

Tribune.bg