Майсторски класове вдигат нивото на подготовката в НУИ „Добри Христов“-Варна

Участници в майсторски класове.

На 12 октомври Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна, стана домакин на майсторски клас по пиано, воден от преподавателя в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ и лауреат на международни конкурси – Елмар Гасанов. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на Арт – Варна.Събитието беше свързано с посещение на представители на фондация „Нови имена“, чиято основна цел е откриването и подпомагането на млади таланти в областта на изкуствата.

„Именити педагози от най-престижните консерватории и академии посещават специализираните школи, за да открият новите имена на изпълнителското изкуство, а фондацията подпомага организирането на творчески лагери, където младите таланти се обучават от водещи педагози в различните изкуства“ – споделя вицепрезидентът на фондацията Александър Петросян. В момента фондация „Нови имена“ проучва възможностите за организиране на творчески лагер в комплекс „Камчия“ близо да Варна.

„Това посещение на представители на фондацията в България беше и възможност да запознаем гостите с уникалната концепция на едно българско училище по изкуствата и с неговите талантливи ученици“ – разказва директорът на НУИ-Варна, г-жа Румяна Петрова. „Този майсторски клас беше изключително събитие за нас – насладихме се на ерудицията на Маестро Елмар Гасанов, на неговия огромен преподавателски талант и на безкрайно красивият му звук като инструменталист. Децата и колегите са безмерно щастливи, че имаха възможност за контакт отблизо с музикант от такъв висок ранг. Тази среща дълбоко ни развълнува и вдъхнови!“

Фондация „Нови имена“, комплекс „Камчия“ и училището са отворени за бъдещи контакти и партньорства в областта на изкуствата.

Това е вторият майсторски клас, който се провежда в НУИ “Добри Христов” от началото на учебната година. На 24 септември с много интерес възпитаници на училището се включиха в майсторския клас на световно признатите саксофонисти от квартет “Сигнум”, Германия. След занятията гостите споделиха задоволството си от ентусиазма и добрата подготовка на младите таланти от Варна. А за участниците останаха не само знанията, а и честта да бъдат посветени в тайните на духовите инструменти от едни от най-ценените майстори на саксофона в Европа, новатори в съчетаването на жанрове е стилове и любимци на младата публика.