Проф. Александрова: Хората без ваксини са в 10 пъти по-голям риск

Професор Радостина Александрова

Снимка: bTV.

Хората, които не са били имунизирани през пролетта и лятото са в 10 пъти по-голям риск и с 11 пъти по-голям шанс от смъртност, коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, като се позова на медицинско проучване.

„Делта вариантът се разпространява успешно и търси и намира чувствителни организми. Ваксините и мерките спасяват“, предупреди вирусологът. Тя призна, че ваксината не е магическа броня, но предпазва от хоспитализация и смърт. Проф. Александрова препоръча и на преболедувалите да си поставят ваксина и настоя, че затова няма ограничение във времето.

„Доста хора спазват мерките, все още е нужно да се носят маски и да спазваме дистанция. Мерките трябва да важат и при напълно ваксинирани“, смята вирусологът. Според нея грипът не си е отишъл.

„В момента няма висока циркулация. Грипът може да се завърне, когато паднат маските. Светът не е това, което беше преди 2 години. Един вирус излезе от обичайното си поведение, а възможно ли е това да се случи отново – предстои да видим“, завърши проф. Радостина Александрова.

От Tribune.bg