Румънски лекари молят хората да се ваксинират

ваксина

Снимка: Ройтерс

Румънските лекари вчера изпратиха отворено писмо, озаглавено „Вик на отчаяние“. Те казват, че здравната система в страната е претоварената едвам се справя с рекордно високите нива на коронавирусни инфекции и смъртни случаи, съобщава „Гардиън“, предаде БГНЕС.
 
„College of Physicians“ в Букурещ, неправителствена организация, представляваща лекарите в столицата на Румъния, казва в писмо, адресирано до румънците, че медицинската система „е достигнала границата“ и че ниските нива на ваксинация разкриват „провал на доверието“ между лекарите и населението.
 
„Отчаяни сме, защото всеки ден губим стотици пациенти, които умират в румънски болници“, се казва в писмото. 
 
„Отчаяни сме, защото за съжаление вече чуваме твърде много пъти: Не мога да дишам. Не съм ваксиниран.“
 
Във вторник Румъния съобщи за близо 17 000 случаи на новозаразени и 442 смъртни случая. Според данните на здравните власти над 90% от пациентите с коронавирус, починали миналата седмица, са неваксинирани.
 
„Всеки ден ставаме свидетели на трагедии: умиращи пациенти, страдащи семейства, лекари, които са на края на силите си“, се казва в писмото на лекарите от Букурещ.
 
Натискът върху болниците накара румънските служители миналата седмица да преустановят неспешните медицински процедури за 30 дни.

dnes.bg