Гражданите на ЕС искат създаване на европейска армия

ес

По-силна обща европейска политика, създаване на европейска армия и общи европейски посолства са сред идеите, които предлагат европейски граждани, които участват в последното заседание на първия Граждански съвет по Конференцията за бъдещето на Европа. Заседанието се провежда в Европейския парламент в Страсбург с участието на близо 200 граждани от 27-те държави-членки на Европейския съюз, сред които и шестима българи.

Голяма част от предложенията на гражданите са свързани с настоящата дейност на съюза, отбеляза в дискусията Федерика Могерини, бивш върховен представител за външната политика и бивш зам.-председател на Европейската комисия. Тя подкрепя идеята за създаване на Европейска дипломатическа академия, в която да се обучават бъдещите дипломати на съюза. Според Могерини предизвикателствата пред ЕС са свързани с консенсуса при взимане на общи решения, балансираната политика към Китай, както и с разширяването на съюза. В наш интерес и морален дълг е да преминем към прием на страните от Западните Балкани, подчерта тя и допълни, че младото поколение има силен интерес към присъединяването.

Повечето български участници в гражданския панел казаха за БТА, че България трябва да бъде част от Шенгенското пространство. Част от тях искат ЕС да има собствена армия. Според Нели Дончева, освен единна валута, ЕС трябва да има и собствен език, подобно на изкуствения международен език есперанто. Повечето български представители на конференцията поискаха да има и единен стандарт на живот във всички държави-членки на съюза.

„Европейският съюз, в който бих желал да живея, е съюз на равенството, съюз в който класите на Германия и България да бъдат изравнени, хората да се чувстват сигурни и да остават в родните си страни. Бих искал да видя една силна европейска армия и да се вдигне стандартът на живот, за да може България да бъде на едно достойно европейско ниво“, каза за БТА Красимир Златинов – най-младият български представител на конференцията.

„Бих желала да живея в обединен Европейски съюз, с равни права за всичките му граждани, защото в момента смятам, че не всички са с един статут и стандарт на живот“, каза за БТА Десислава Симеонова. „Темата за миграцията в голяма степен засяга България, заради многото обезлюдени места в страната. Много наши приятели и близки живеят в западноевропейски държави и много ми се иска във всички страни в съюза да има единен стандарт на живот, да не се усещаме като бедните хора от Източна Европа“, каза още тя.

„Мечтата ми за Европа е да бъде повече съюз, а не просто обединение на 27 страни“, сподели пред БТА Йос де Врийс от Нидерландия. „Трябва да си сътрудничим, да се вслушваме един в друг. Идваме от различни страни – различна история и различен старт и това е част от проблема. Трябва да гледаме на всяка страна като равнопоставена“, допълни той. В дискусиите Йос, който работи в здравната система, е повдигнал въпроса за повишаване на стандартите в здравеопазването – не само за Нидерландия, Франция и Германия, а и за Полша, Унгария, Румъния и България.

Работата на Гражданският панел продължава с дискусии по групи. Идеите и предложенията ще бъдат обобщени и включени в окончателния доклад на конференцията, който ще бъде представен през пролетта на 2022 г.
Вторите сесии на Гражданските съвети ще бъдат организирани онлайн през ноември, а третите – през декември и януари в различни градове от ЕС (Варшава, Дъблин, Флоренция, Маастрихт).

Всеки гражданин на ЕС може да направи препоръка, да даде идея, да изпрати коментар на многоезичната цифрова платформа https://futureu.europa.eu/.

Прочетете още: Разследват убийството на британския депутат Дейвид Еймс като тероризъм