Красимир Ципов, представител на ГЕРБ в ЦИК: Добре е „Колорадският бръмбар на правото“ Христо Иванов да познава законите и да ги спазва

Красимир Ципов

Снимка БГНЕС

„Най-добрият юрист“, без ден трудов стаж като адвокат, магистрат или юрисконсулт, да прочете и действащите закони и нормативните документи, освен да чете регламента на ЕС, както и да види какъв е предмета на регулация в него, който личи още и в заглавието му.

ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК, има едва четирима представители. За потвърждаването на решението на РИК-Стара Загора за отказ от регистриране на листата на ДБ гласуваха 13 членове на комисията, включително хората от ИТН, БСП и ИБГНИ, не само ГЕРБ и ДПС. Същото се отнася и за искането да се представи информация от РИК-овете има ли и други извършени регистрации на кандидатски листи, в които документите са подписани с електронен подпис. Това коментира пред Breaking.bg юристът Красимир Ципов, член на ЦИК от квотата на ГЕРБ по повод скандала с ДБ и персоналните нападки от днес на Христо Иванов. В пост в социалните мрежи Иванов обвинява Ципов, че по негова инициатива ЦИК е потвърдила решението на РИК-Стара Загора и е поискала проверка за останалите регистрации на ДБ в РИК в страната.

„Установиха се още 11 РИК, в които е имало същия проблем при регистрация, но в повечето от тях упълномощения представител на ДБ е заверил собственоръчно подписаните с електронен подпис документи. Как всички останали 26 партии и коалиции, които са регистрирали кандидатските си листи за изборите, не са имали проблеми, а само ДБ има?

Не е лошо „Колорадският бръмбар“ на правото Христо Иванов, „най-големият радетел за върховенството на закона“, който няма ден трудов стаж нито като магистрат, нито като адвокат, нито като юрисконсулт да познава нормативните документи и законите и да ги спазва. Като например Законът за електронния подпис и електронния документ.

Но, Иванов, който подтичваше около Румяна Бъчварова и се умилкваше на Бойко Борисов, за да остане министър във втория му кабинет, явно не ги познава, коментира Ципов. Целта да се поиска информация от РИК-овете не е била “ да се спре служебно” някой да участва в изборите, а да се обърне внимание на РИК-овете да спазват Изборния кодекс и решението на ЦИК за регистрацията на кандидатите в изборите за НС. Регламентът на ЕС №910-2014 година относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, на който се позовава Христо Иванов касае частно-правни субекти, а не държавни, в случая ЦИК, коментираха юристи.

breaking.bg

Прочетете още: Бившата ДКМС номенклатура Цветозар Томов: Отказът на ЦИК да регистрира листа в Стара Загора е абсурдно

Купуването и продаването на гласове е престъпление.