МОСВ установи опалесценция с миризма на нефтопродукти край „Вера Су“. Подозират и изтичане на амониевата тор

"Вера Су"

Източник "Да запазим Корал"

На 15.10.2021 г., след получен сигнал от Гранична полиция за петно до заседналия кораб “Vera Su”, от екипа за наблюдение на МОСВ е извършена извънредна проверка на място. Взети са две проби от морските води: едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт. Това изтъкват от МОСВ.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

Maritime.bg припомня, че преди дни бе установено, че машинното отделение на 32-годишния кораб е наводнено. На борда остана ограничено количество гориво и огромен товар насипна урея – амониева тор.

Правителството реши да налее 3 млн. лв. за ваденето на кораба след като дългото бездействие явно вече причинява екологична катастрофа. Или както се казва: след дъжд – качулка.

maritime.bg

Още по темата: „Вера Су“ може да остане постоянно на Камен бряг