Рецепта на деня: Яхния телешко с грах и картофи (от тефтерчето на баба)

Яхния телешко с грах и картофи.

Източник Yordanka Kovacheva, gotvach.bg

Продукти:
700 гр. телешко месо
1 глава (средна) лук
140 гр. (2 бр.) моркови
130 гр. доматено пюре
1/2 бр. червена чушка
100 – 130 гр. пресен или замразен грах
8 – 10 бр. малки (може и пресни) картофи
2 бр. дафинов лист
1 ч.л. червен пипер
1 к.л. млян + 6 – 7 зрънца черен пипер
1 гвоздейче карамфил
2 стръка магданоз
1 с.л. с връх брашно
7 с.л. олио
сол – на вкус

Приготвяне:
Сварете телешкото месо на големи парчета в обилно количество вода със дафиновите листа, карамфила, малко сол, зрънцата черен пипер и лъжица- две олио.

Най-добре е телешкото да се вари на бавен огън, за да стане вкусно и много меко. Отнема около 2 часа.

Извадете месото и прецедете бульона.

В тенджера загрейте останалото олио, около 5 с.л. и в него запържете накълцания на ситно лук и чушка и нарязан на по-едро морков.

Когато зеленчуците са омекнали, сложете доматеното пюре с червения пипер и сол на вкус и продължете да запържвате.

Налейте бульона и оставете да заври, а през това време обелете картофите и разполовете или нарежете на четвъртинки.

Сложете ги във врящия бульон, налейте още вода с разбито в нея брашно и варете 10-15 минути.

Накрая сложете граха, магданоза, черния пипер и върнете месото в ястието.

Гответе до пълна готовност на картофите и граха.

Поднесете яхнията топла. Добър апетит!