Проф. Киров в становището си до КС: Президентът е можел да установи, че Кирил Петков е с двойно гражданство

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС

„Кирил Петков е подал писмена декларация, предоставена на президента на Републиката, че отговаря на изискванията на чл.110 от Конституцията. Това е мотивирало държавния глава да издаде указ за назначаването му за министър в служебното правителство от 10.05.2021 г., съобщава „Труд“.

От изпратения до Конституционния съд документ по предмета на конституционното дело от министъра на правосъдието е видно, че към датата на издаване указа на президента съществуват данни в информационните масиви на Главна дирекция „ГРАО“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от които категорично се установява наличието на двойно гражданство на Кирил Петков“ Това посочва в свое становище до Конституционния съд бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, ръководител на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ. Становището по делото за двойното гражданство е от петък и беше публикувано от КС днес

„При назначаване на служебното правителство Кирил Петков е лице с двойно гражданство – българско и канадско. Поради това моето мнение е, че искането на народните представители е основателно. То трябва да бъде уважено и КС да постанови противоконституционност на Указ №129/10.05.2021 г.  

Tribune.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!