От ПИК! Доц. Наталия Киселова заради сертификатите на Кацаров: Българи може да съдят родината си в Страсбург

ВАРНА новини лого

доц. Наталия Киселова - кадър NOVA

Много е възможно българи, недоволни от принудителния здравен пропуск, да заведат дело срещу страната ни и дори да го спечелят в Европейския съд по правата на човека. Това прогнозира конституционалистът доц. Наталия Киселова пред телевизия „България он еър“.

Сертификатът влиза в сила от полунощ – на 21 октомври, обявиха във вторник здравните власти. Без този пропуск хората няма да могат да посещават заведения, големи нехранителни магазини, театри, кина и всякакви затворени пространства. Изключение са училищата и държавната администрация.

Киселова заяви, че подходът на здравното министерство е грешен. Освен това здравните власти са закъснели с въвеждането на тези мерки.

„Закъсняха здравните власти, това трябваше да се случи в края на юли, началото на август“, категорична е доц. Киселова.

„И други държави са въвели подобен код за влизане на определени места, но подготовката за това е започнала в средата на юли. Ние днес въвеждаме правила, след което гражданите ще имат по-малко от 48 часа, за да се подготвят“, допълни доц. Киселова, която е преподавател по конституционно право в СУ „Св. Клинет Охридски“.

Според нея е трябвало много повече време и ресурс на гражданите, за да проверят дали имат антитела.

„Има редица начини да се стимулират гражданите, но това трябва да става по добрия начин, а не с принуда и финансови санкции“, категорична е Наталия Киселова.

От ПИК