Рецепта на деня: Мусака от брюкселско зеле, карфиол и броколи

ВАРНА новини лого

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

карфиол – 1 малка глава

броколи – 1 малка глава

брюкселско зеле – 3 шепи

телешка кайма – 400 г

лук – 1 глава

моркови – 1 бр.

чесън – 3 скилидки

телешки бульон – кубче

морска сол

черен пипер – прясно смлян

зехтин

 

ЗА ЗАЛИВКАТА

заквасена сметана – 300 мл

яйца – 4 бр.

прясно мляко – 100 мл

морска сол

 

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 200°C.

Нарежете лука на ситно, моркова настържете на едрото ренде, а чесъна притиснете в преса за чесън.

Измитите карфиол и броколи разделете на розички и заедно с почистеното брюкселско зеле бланширайте за няколко минути в кипяща вода.

Процедете ги и ги оставете настрани.

В умерено загрята мазнина запържете лука, моркова и чесъна.

След няколко минути прибавете каймата, кубчето бульон, черен пипер и сол на вкус.

Задушавайте, докато месото промени цвета си.

В подмазана тавичка сипете половината количество от зеленчуците, подправете със сол и черен пипер, след това сложете отгоре каймата и покрийте с останалите зеленчуци.

Разбийте яйцата със заквасената сметана, разредете с малко прясно мляко, посолете и залейте сочната мусака.

Печете мусака от брюкселско зеле, карфиол и броколи в загрятата фурна около 30 минути до придобиването на златист загар.

Добър апетит! 

 

Източник: Gotvach.bg