Столетник от Варна разкри тайната на дълголетието. Дядо Мишо навърши 100 преди дни

ВАРНА новини лого

Михал Иванов Михалев е роден на 15.10.1921 г. и преди броени дни отпразнува стотния си рожден ден! За него специално за „ВАРНА новини“ разказа внукът му Михаел.

Дядо Михал се е родил в село Преселка, община Нови Пазар. 20-годишен, през 1941 г., отива в казармата в Осми Приморски полк във Варна. Там преминава школа за подофицери, след което е изпратен за една година в Кардам на Румънската граница. След това го местят в 46-и Добруджански полк и заминава за фронта. 10 месеца е бил на фронта и края на Втората световна война го заварва в далечна Австрия. Като подофицер е командвал взвод от 40 души, тъй като лейтенантът е бил убит в сражение, и до края на войната Михал Михалев остава командващ взвода.

По време на бойните действия е ранен от шрапнел, единствено каската тогава го е спасила и се е разминал само с одрасквания. Загубил е много другари на фронта и винаги, когато говори за войната се разчувства и плаче, споделя внукът му. Казва, че много млади хора са загинали без време и най лошото нещо в света е войната.

Носител е на два медала най-висока степен – Кръст за храброст и медал Сталин от Съветския съюз, за това, че е успял да запази животите на повечето си бойни другари.

След войната, през 1959 г., Михал, заедно със съпругата си Добра, идва да живее във Варна.

В продължение на 30 години работи в Домостроителен комбинат – Варна. Там също е бил бригадир и има златен орден Стара планина първа степен за Труд.

Има две деца, радва се на трима внуци, три правнучки и една праправнучка.За себе си казва, че никога през живота си не е спазвал диети. Никога не е пушил. Позволявал си е рядко по 50 гр. ракия и до ден днешен обича да си похапва много люти чушки и чесън.

Посланието на столетника дядо Михал към младото поколение е да са на първо място ДОБРИ ХОРА, да учат и да следват мечтите си!

 

Мариана Стойкова

Снимки: Личен архив на семейството.