От ПИК! Родители недоволстват: Има много неясноти около тестването на децата за COVID-19

ВАРНА новини лого

Снимка: Getty Images

Тест за коронавирус два пъти седмично за учениците. Какво мислят родителите за тази идея и нужни ли са им повече разяснения? Темата дискутираха пред Би Ти Ви Лилия Божкова от Сдружение „Обединени родители“ и Антонина Кенова от „Инициатива за качествено и иновативно образование“.

„Против съм, защото няма никаква разяснителна кампания за правенето на тестове. На второ място, медицински лица казват, че тези тестове може да бъдат фалшиво положителни или фалшиво отрицателни. Образователният министър каза във Вашия ефир, че ваксинираните деца няма да бъдат тествани, а лекарите казват, че те могат да пренасят вируса“, заяви Лилия Божкова.

„Не сме наясно как ще се провежда самото тестване. Децата ще се самоизследват ли? Къде? Кога? Кой ще го наблюдава процеса? Да не говорим, че децата ще бъдат смутени тези, които не се справят може да станат обект на подигравка“, допълни Божкова.

Антонина Кенова е съгласна децата ѝ да бъдат тествани два пъти седмично, но отбеляза, че има много неясноти: „МЗ и МОН не си взеха поука и една година по-късно отново питат родителите с едно просто изречение: „Искате ли децата Ви да бъдат тествани?“, без да дават подробности“.

„После ние сме лоши, като кажем, че не искаме да се тестват децата“, заяви Кенова.

От ПИК