Комитова откри защо гоним чуждите инвеститори: бавното издаване на строителни разрешителни

Виолета Комитова

Снимка: БГНЕС, архив

Министър Комитова днес констатира защо гоним чуждите инвеститори от нашата страна – бавното законодателство по издаването на строителни разрешителни и целия инвестиционен процес.

„Твърдя най-отговорно, че процедурите за строителни разрешения са причината да изгоним чуждестранните инвеститори от България“, отсече тя. Освен това то е направено така, че стимулира корупцията и затова са направили промени, за да се улесни процеса.

Поправка има в техническите паспорти на сградите -„Премахнахме този срок, защото паспорт на сградата е необходим само ако имате намерение да правите промени по сградата и е безсмислено една баба на село, която няма намерение да прави нищо, да дава по хиляда лева“, каза Комитова.

Друга промяна е в Наредбата за достъпна среда.

„Наредбата за достъпна среда, произведена от предишния министър изисква в една сграда всички апартаменти да са предвидени за инвалиди. Банята, коридорите и балконите да са в такъв размер, че да са достъпни и в тях да може да се завърти инвалидна количка. До въвеждането на тази глупава наредба имаше друга, според която в сграда с повече от 30 жилища, едно, по възможност да е на партера, наистина да е пригодено за инвалиди. Такъв е германският опит и работим по тази наредба. Докато преработваме текстовете, отменихме за срок от една година старата наредба“, уточни министърът.

Tribune.bg