От ПИК! ГОЛЯМАТА ИЗМАМА: Кирил Петков лъже, на ход е прокуратурата (ДОКУМЕНТ)

Петков

Снимка: БГНЕС

Указът на президента Румен Радев, с който Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката е незаконен. Към датата на назначаването му – 10 май 2021 г., Петков е имал и канадско гражданство. Това реши вчера с 11 на 1 гласа Конституционният съд.

От решението на КС става ясно, че на същата дата Кирил Петков е сложил подписа си под декларация с невярно съдържание, включително и под текста от нея, че му е известно, че за декларирани неверни данни може да носи отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.

Още от 24 август, когато Петков все още е бил министър, спецпрокуратурата е започнала проверка, част от която е и за двойното му гражданство.

Сега наблюдаващият прокурор ще приобщи и решението на КС към материалите по преписката, след което трябва да реши дали има достатъчно данни за извършено престъпление, че да се образува досъдебно производство.

Към прокурорската преписка е приобщена и статия на “Труд” със заглавие “Кирил Петков здраво газил закони” , в която са посочени серия от закононарушения от служебния министър на икономиката, назначен от президента Радев.

Ако наблюдаващият прокурор прецени, че трябва да се повдигне обвинение на Кирил Петков, той трябва да съобщи на главния прокурор, защото в момента Петков е кандидат-депутат и има имунитет.

От своя страна главният прокурор следва да поиска от ЦИК да свали имунитета на Петков. Ако същата ситуация се развие след изборите на 14 ноември и Петков вече е избран за депутат, искането си обвинител №1 ще трябва да отправи до 47-то Народното събрание.

За декларирани неверни данни по чл. 313 от НК се полагат до 3 г. затвор или глоба от 100 до 300 лева. Но в публикацията на “Труд”, която е част от прокурорската проверка, има и данни за съставянето на неистински документи, преправянето на съдържанието на официални документи по текстовете на чл. 308, 310 и 311 от НК. Ако се докаже, че тези деяния са вършени от длъжностно лице, то може да получи до 5 г. затвор.

pik.bg

документ

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!