Брюкселско издание: Българският президент Румен Радев е нарушил Конституцията

ВАРНА новини лого

Източник: Tribune.bg

„Конституционният съд на България реши, че президентът на страната Румен Радев е нарушил Конституцията. При назначаването на служебно правителство през месец май тази година Радев е назначил за министър на икономиката Кирил Петков, който към онзи момент притежава двойно гражданство – българско и канадско. Това е изрично забранено от Конституцията на България. При заемането на висши държавни длъжности всеки номиниран попълва декларация, с която гарантира, че отговаря на условията за съответната длъжност“. За това съобщава брюкселското издание EU Reporter.

„Според Конституционният съд на България Кирил Петков е попълнил декларация с невярно съдържание, като е бил напълно наясно, че към момента на заемането на поста министър, той все още притежава и канадско, и българско гражданство. Според Наказателния кодекс на страната съставянето на документ с невярно съдържание е престъпление, което се наказва от закона“, пише в статията.

„Според анализатори обаче по-скандалното в случая е, че и проруският президент Румен Радев е знаел, че назначава за министър човек, който нарушава Конституцията. Вчера самият Радев отново защити Кирил Петков в скандално изявление пред медиите като се опита да омаловажи конституционните текстове, наричайки ги „архаични“. Радев дори заяви, че България щяла да бъде по-добро място, ако имало повече министри като Кирил Петков.

Коментарът на държавния глава предизвика бурни негативни реакции сред юридическата общност в България, според които Радев, който в момента е кандидат за втори президентски мандат, недопустимо продължава да нарушава умишлено най-важния закон на държавата.

Мнозина обществени фигури в София поискаха да бъде започната процедура по импийчмънт срещу проруския президент-генерал. Това може да стане най-рано след месец, когато се очаква да бъде избран и съставен новият български парламент.

В същото време основният опозиционен политически лидер в страната – проевропейският трикратен премиер Бойко Борисов призова Радев да не бъде превръщан в мъченик и жертва. Според Борисов истинският импийчмънт срещу нарушителя на Конституцията ще дойде от българския народ, който ще гласува срещу Радев на президентските избори на 14 ноември“, се казва в материала на „Юрипортър“. 

Tribune.bg

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!