Доц. Хамза: Късно предприетите мерки са причината за тежката четвърта вълна на кризата

ВАРНА новини лого

Снимка: ДНЕС+

„Закъснелите и неадекватно приложени мерки са причината за големия брой инфектирани в четвъртата вълна на кризата с коронавирусната инфекция“. Това заяви кандидатът за народен представител на СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж. Медиха Хамза за 47-то Народно събрание по време на среща със съграждани.

Дискусията продължи с това, как ограниченията поради ковид-кризата, наложени от служебното правителство, се отразяват на хората. По-голямата част от събеседниците изразиха мнение, че мерките са закъснели и няма да дадат очаквания резултат. Други споделиха, че начинът на прилагането им нарушава основни права на българските граждани – правото да работят, да се обучават и да се придвижват свободно.

Голям процент от участвалите в дискусията изразиха притеснение, че е нужен по-строг контрол на спазването на противоепидемичните мерки, че липсва информационна кампания за ваксинацията и ползите от нея.

Хората са разтревожени и от социалните мерки, които отдавна липсват. Компенсациите, които преди месеци държавата изплащаше на засегнатите бизнеси и хората, които остават по домовете си, вече не достигат до нуждаещите се. Няма ги и средствата, които се изплащаха на медиците и служителите на първа линия.

Мненията се обединиха около абсурдното налагане на ограничителните мерки за такъв кратък срок, след като е съществувала възможността през лятото да се обяви, че в началото на есента се предвижда да бъдат наложени подобни ограничения. Това би подготвило хората спокойно да се ваксинират и адаптират към по-сложната ситуация.

„При толкова малък процент ваксинирани в България, се налагат мерки, които ограничават гражданите или най-малко затрудняват ежедневието им“, коментира притесненията на събеседниците си кандидатът на СДС-Варна.

Доц. д-р инж. Медиха Хамза завърши с това, че е загубено ценно време през лятото за провеждането на информационна кампания за ваксинацията, което доведе до възникването на сегашната ситуация – претоварени болници и лаборатории.

Източник: ДНЕС+

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!