Славена Точева: Служебният кабинет затвърди позицията си на “изчегъртващи” и с проекта за “Трифон Зарезан”

ВАРНА новини лого

Какво се случва с важни за Варна и региона проекти? Как се отразява работата на служебното правителство върху тях? Защо се бави изграждането им? По тези теми разговаряме със Славена Точева, народен представител в последното НС и кандидат за депутат от коалиция ГЕРБ – СДС.

– В тотален за страната хаос и криза във всички сектори, какво се случва с основни инфраструктурни проекти, които трябваше да помогнат на страната и региона в тази трудна ситуация?

– Основният и най-важен инфраструктурен проект за североизточна България, и не само е АМ “Хемус”. След поредица от зададени от мен въпроси към служебните министри, не получихме адекватен отговор. Министър Комитова разгласяваше медийно митове, че няма да бъде спрян строежа на магистралата – абсолютна лъжа. Заделените от Кабинета Борисов средства – близо половин милиард лева, стояха в сметка на МРРБ. Те бяха изтеглени от там и пренасочени в други сметки за “справяне с пандемичната обстановка”. Резултата от справянето е водещо място по смъртност в Европа и тотален хаос в здравната система. Единствените оставени средства свързани с АМ “Хемус“ са за довършителни ремонти до края на тази година, какъв е плана им за след това, за съжаление може само да гадаем.

– Имахте серия въпроси за спрените строежи в страната като депутат в 46 –тото НС до МРРБ – какво обясниха министрите на Радев?

– Да, така е. Въпросите ми бяха относно ремонти и строителни дейности на участъци в Община Варна, след разпореждането, което общината получи за преустановяването на дейността по тях. Отговорът на тези въпроси е, че разработките на технологичните проекти са върнати за преразглеждане и отстраняване на забележки, но какви са тези забележки не е упоменато. Като пример давам пътния участък в община Аврен: Тръстиково – Синдел – Дъбравино. Общината има сключено споразумение с АПИ и въпреки, че на общински съвет се гласува решение да подсигурят 600 000 лв., отговорът е, че средства няма…

– И един частен случай – свлачището на „Трифон Зарезан“ и пътя „Варна – Златни пясъци“. Ще го бъде ли или „изчегъртващите“ нямат намерение държавата да инвестира в подобни ремонти?

Служебният кабинет категорично затвърди позицията си на “изчегъртващи” и с казуса “Трифон Зарезан”. След многобройните сигнали, които получих от граждани на района, отново уведомих писмено служебния министър, че това е проект с изключителна важност за града, не само инфраструктурно, но и за туристическия сектор. За съжаление кабинетът „Радев“ блокира възстановяването му със същата причина – споразумението между община Варна и АПИ е върнато, неодобрено от МРРБ за преразглеждане. След молбата ми да се дадат точни насоки, какво трябва да се коригира, за да започне възстановяването на участъка – тук отговорът беше ясен: “Няма конкретни мерки и препоръки”. Няма желание за градеж, само за разруха!

– И пак на инфраструктурна тема – идва зимата. Ще ни изненада ли снегът, вярвате ли в капацитета на сегашните управляващи да осигурят поддръжката на републиканската пътна мрежа?

– Ежедневно се убеждаваме, че във всяка област, служебният кабинет няма политическа воля и възможност за решаване на проблемите. Дълга е плеядата от лоши примери- здравната криза, с пагубни последствия за хората, екологичната катастрофа с кораба „Вера Су“, назначаването на Кирил Петков за министър в нарушение на конституцията, огромното увеличение на цените на електроенергията, теглене на заеми с изключително високи лихви, които напомням, че в кабинета Борисов бяха отрицателни и още много. Така, че за съжаление не мога да дам добра прогноза и по тази тема, защото не вярвам в капацитета им, точно заради всички пагубни за държавата грешки.

За ВН: Борис Проданов

Славена Точева

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!