Красен Кралев: Проф. Герджиков е алтернатива на разрухата, която олицетворява Радев

ВАРНА новини лого

Разговаряме с Красен Кралев, бивш министър на спорта, народен представител и втори в листата на коалиция ГЕРБ – СДС за 3-ти МИР Варна.

– Г-н Кралев, хаоса със сертификатите уплаши и обърка хората. Защо се стигна до тук?

– Цялото отношение на служебния кабинет към пандемията и Ковид-19 е абсолютно погрешно! Нашето правителство се справи много добре и то когато светът не познаваше вируса. Преди една година взехме най-адекватните мерки в цяла Европа. Показахме изключително балансирано поведение между запазване на здравето и на икономическите интереси на хората.

Имаше компенсаторни механизми, които сработиха.

Служебният кабинет изпусна важните летни месеци, подходящи за ваксинация.
Не се положиха дори минимални усилия да убедят хората да се осъществи масова ваксинация. Правителството на ГЕРБ положи всички усилия в страната да има от всички ваксини – първо „Астра Зенека“, после „Пфайзер“, „Модерна“… А служебният кабинет на Радев ги разпродаде и подари на чужди държави. За българите оставиха ваксини с изтекъл срок на годност. Убеден съм, че няма никакъв опасност за гражданите – ваксините имат 3-месечен допълнителен срок на годност (потвърден и от експерти на ЕС), но защо се стигна дотук – да раздадем толкова много ваксини?! 

В последните дни на 46-ия парламент т.н. Партии на протеста си приготвиха едни 10 млн. лв. за усвояване за рекламна кампания за ваксиниране на населението. Но ясно е, че няма време за провеждане обществена поръчка, т.е. с тези пари щяха да си платят изборната кампания. 10 млн. лв. в електронните медии да се изхарчат за кампания от 2 месеца е много, а е и малко закъсняло, защото моментът беше изпуснат – ваксинацията трябваше да се извърши в летните месеци.

Зелените сертификати доведоха до огромен проблем след въвеждането им от служебния кабинет.

Моето мнение и това на Комисията за защита на дискриминация казва, че заповедта на Кацаров за зеления сертификат е дискриминационна.

Задължително е за такъв сертификат да се признае и тестът за антитела, нали това е и целта на ваксинацията?! Тогава защо хората с антитела от преболедуване да не получат антитела? Вярно, някои са били болни преди повече от 12 месеца, но и сега имат висок „титър“ на вирусо-неутрализиращи антитела и при имунизация здравето им е застрашено. Затова за мен е важно за зелен сертификат да се взема под внимание състоянието на организма, а не кога си преболедувал. Много хора са боледували, не са регистрирани с PCR – тест и се стига до несериозната ситуация да се ваксинират хора с антитела.

Целият хаос в здравеопазването се дължи на пълната некомпетентност и арогантност на Кацаров!

Служебният здравен министър в дълбоката си същност е антиваксър! Как такъв човек да убеди българите да се ваксинират?

Грешен избор на министър от страна на Радев, късна реакция и на служебното правителство – тежката криза е налице, достигаме рекордни нива на заболеваемост и смъртност!

– Има ли хаос в спорта и как може да бъде преодолян?

– Когато трябваше да вземаме тежки решения по време на 1-ата, 2-ата и 3-ата вълна с Ковид-19 винаги здравният министър се е консултирал със спортния за мерките. Сега и в спорта и в здравеопазването цари хаос. 

Правихме всичко възможно да запазим здравето на състезателите и да не нарушим нормалния им тренировъчен процес. Сега е очевидно, че никой в служебния кабинет не се съобразяват със спортния служебен министър. И не се съобразяват с експертите на ММС.

Не бих казал, че мерките които са взети по отношение на клубовете и за провеждането на тренировки и състезания, са адекватни. Спортът ще пострада и през четвъртата вълна.

Пак припомням, че ние бяхме предоставили много средства на клубове и федерации, за да преодолеят последствията от локдауна и пандемията, а сега няма нищо.

– Коалицията ГЕРБ-СДС подкрепя проф. Герджиков за президент. Защо хората трябва да му гласуват доверие?

– Проф. Герджиков го познавам от повече от 20 г. Той е всичко това, което Румен Радев не е! Той е балансиран, много ерудиран, може да се превърне в обединител на нацията. Води диалог!

Трябва да престанем с антагонизма и омразата на вдигнатия юмрук на Радев. Той взриви държавата само и само да бъде избран за президент за втори мандат, стигнахме до нечувани и невиждани нива на омраза и политическа нетърпимост. Няма дебати за бъдещето на държавата, а махленски език на диалога, пренесен в парламента.

Омразата, отрицанието, агресията водят до разрушение.

Проф. Герджиков е чужд на подобен тон, той дава основата на градежа, той ще върне диалога и спокойствието. Само така ще започнем да работим заедно, връщайки България на пътя на растежа.

Проф. Герджиков е алтернатива на разрухата, която олицетворява Радев.

Победата на проф. Герджиков на изборите ще отвори нова страница в развитието на българската държава!

За ВН: Борис Проданов

Красен Кралев

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Още по темата: Красен Кралев: Гражданите и спортната общественост знаят какво сме съградили. Построеното не може да бъде “изчегъртано”