Станка Тодорова: Ситуацията в сферата на социалните услуги е много, много тежка

ВАРНА новини лого

За развитието на малките общини и други актуални въпроси, свързани с живота на хората в малкия град, разговаряме със Станка Тодорова, социален експерт, кандидат за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ – СДС за 3-ти МИР Варна.

Г-жо Тодорова, какво още трябва да направи държавата за устойчивото развитие на малките общини?

– Много бе направено по тази тема от последните правителства на ГЕРБ. Изградиха се пътища, реновираха се училища, детски градини, читалища. Това, което държавата на централно ниво трябва да направи още е да използва природните дадености и ресурсите на района за развитие на самият район.

Трябва да се повишава благосъстоянието на населението и условията на живот. 

Всички очаквахме, че служебното правителство на Румен Радев ще се понапъне и ще подаде в срок Националния план за възстановяване и развитие пред Европейската комисия. За съжаление това не се случи. Миналата година говорихме, че крайният срок е месец април. Това, което виждаме до тука е, че през месец октомври благополучно българският план стигна до европейската комисия, но финансиране все още няма. А всички се надявахме, защото в него бяха предвидени средства точно за възстановяване от ковид кризата, за малките населени места, по-малките предприятия. За съжаление до този момент все още няма нищо по този план.

Промени ли се социалната картина в малките общини по време на управлението на служебното правителство на Румен Радев? Да вземем за пример община Долни чифлик и околните села.

– Промени се и то за съжаление в една много по-неблагоприятна посока. В Община Долни чифлик имаме страшно много социални услуги, които полагат грижа за хората с ТЕЛК и в неравностойно положение. С последните действия, особено със заповедта на здравния министър по отношение на въведените противоепидемични мерки, обгрижването на тези хора се оказа сериозен проблем. Прехвърлянето на отговорността от държавата към работодателите постави всички ръководители на центрове за социални услуги в неприятната ситуация да избират дали да нарушат заповедта или я изпълнят , като ограничат достъпа на хората до работните им места, защото по една или друга причина не могат да си извадят сертификати. Голяма част от тези социални работници са преболедували и имат антитела, но не са регистрирани в системата и няма как да им бъдат издадени сертификати. От другата страна стой необходимостта да се осигури добра грижа за една голям брой настанени в социални заведения лица, които се нуждаят от тях. Видяхме бягство от отговорност.

Тогава, когато мерките са на национално ниво и отговорността е на държавата е едно, тогава когато прехвърлиш отговорността на някой друг, нещата не се случват. За съжаление. На територията на Община Долни чифлик имаме една голяма специализирана институция, която е за непълнолетни лица с умствена изостаналост, като към днешна дата там има настанени 62 деца. От началото на пандемията до момента в следствие на взетите мерки от персонала, работещ в услугата от общината никога не са ограничавали чисто финансово, за да купят всичко необходимо. Говорим и за тестове, и за предпазни средства.

До този момент няма случай на настанено лице, което да се е разболяло от ковид. Въведохме едни много драстични, но щадящи хората мерки така че хората хем да пазят настанените лица, хем да упражняват правото си на труд. За съжаление към днешна дата това се оказва невъзможно. Хората не могат да отидат до работните си места, защото нямат сертификати. Как да го допусне работодателят? Трябва или да наруши заповедта на здравния министър, или да избере да помага на тези да си изпълнят задълженията, за които са назначени. И това се случва навсякъде в страната. Така че е ситуацията в сферата на социалните услуги е много, много тежка.

Има ли начин, който да направи възможно богатото културно-историческо наследство на общината, съчетано с многото защитени територии, да осигури повече работни места на местните и да задържи младите в община като Долни чифлик, която взехме за пример?

– Надеждата ни беше в АМ „Черно море“, която бе планирана да премине през територията на Община Долни чифлик, говорим за пътен възел „Детелина“. Тя много, много би спомогнала да развитието на туризма. Общината има най-дългата и най-широката плажна ивица в България. Тук имаме открити термални минерално води и тази възможност още не е използвана. Биха могли да бъдат една чудесна възможност за развитие не само за морския туризъм, но и за балнео и спа туризма в района. От защитените територии – на територията на общината е биосферния резерват Камчия, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

Възможностите за подобряване на локацията и достъпа до тези места чрез автомагистралите и възможностите на държавата да финансира такива културни проекти и развитие в точно тази сфера много биха спомогнали да развитието на района като цяло. Другите ползи са възможностите за инвестиции и по-бързия транспорт. Ползите са безспорни и хората много бързо ще ги усетят.

Но при сегашното положение, ако не се променят нещата след изборите на 14 ноември, тези проекти остават като непостижима цел. Не само, че не се говори за АМ „Черно море“, но бе спряно и изграждането на АМ „Хемус“, която е стратегически важна за цяла Североизточна България. Няма как да бъде продължено развитието на региона ако това не се случи. За нас, живеещите в близост да тази магистрала е особено важно нейното строителство да продължи, така че да видим това, което се случи след приключването на АМ „Тракия“. Там, в Южна България, икономическото развитие за много кратък период от време се подобри и то много, много сериозно. Много чужди инвестиции влязоха, много малки градчета и малки населени места възродиха икономиката си, запазиха хората си, създадоха нови работни места и много много се надявам това да се случи и със строителството на АМ „Хемус“, и с това на АМ „Черно море“.

При това правителство всичко като действие по тези проекти спря. Хората са обезверени, никой не мисли за това как ще довършваме нещата. Не се работи, а се руши, което е много жалко.

Какво трябва да се направи, за да може хората от област Варна да видят завършените магистрали?

– Да излязат на 14 ноември и да изберат тези, които работят. Тези, които имат възможността, желанието, хъса и умението наистина да довършат започнатото. Това е единственото, което можем да направим така че да спрем всичко нелицеприятно и рушащо се в момента.

За ВН: Андрей Аандреев

Станка Тодорова

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!