Бум на измами с дърва и пелети

ВАРНА новини лого

Високите цени и липсата на дърва за огрев и пелети предизвика бум на измамите. С удоволствие мошениците си спомниха за Лукановата и Виденовата зима и заляха интернет с измамни обяви, че ще доставят дефицитните стоки, пише Труд

По данни на полицията мнимите търговци на топлина първо създават фалшиви профили в социалните мрежи и сайтовете за обяви. Там започват да предлагат кубици нарязани и нацепени дърва или чували с пелети на изгодни цени и сочат телефон за контакт. Купувачите започват да им звънят, уговарят цената и доставката и се разбират да платят капаро на куриер. Обикновено предплатата се иска за гориво на камионите и резачките, за надници на секачите, товарачите и т. н. Идва куриерът, взема парите, заминава си, обявата изчезва, телефонът се изключва и повече никога няма връзка с този номер. Най-често наемниците са само мулета на процент, които не знаят кой ги праща и на кого дават парите.

В момента по селата в Северозапада действа и съвсем “аналогова” схема. Цигани с камиони и микробуси, въоръжени с моторни резачки, лъжат баби и дядовци, че са извикани да секат гори в този район и предлагат да им докарат дърва. В някои случаи вземат не само капаро, а направо цялата сума – по 80-100 лв. за кубик. После изчезват, а измамените не виждат смисъл да се оплакват на Рашковата полиция.