Стачка затвори пристанищата в Гърция

ВАРНА новини лого

GettyImages

Закотвени в пристанищата останаха от 6 часа тази сутрин пътническите кораби в Гърция заради 48-часова национална стачка, организирана от Гръцката моряшка федерация, съобщи АНА-МПА.

Според решението на синдиката от 27 октомври стачката започва в 6 ч. в сряда и ще продължи до 6 ч. сутринта в петък, но има възможност стачните действия да ескалират.

В съобщението си организаторите на стачката обвиняват работодателите в пълно нежелание за договаряне на колективен трудов договор в сектора за годините 2020 и 2021 г., както и за наемане на достатъчен персонал на корабите на основата на съвременните и действителни нужди.

Синдикатите заявяват, че работодателите са отказали каквото и да било увеличение на възнагражденията на служителите, въпреки че от 2019 г. насам те са замразени, а непрекъснатото поскъпване на стоките и услугите заличават доходите на моряците.

Синдикатът протестира и срещу редица законодателни промени, приети под предлог на пандемията, с които според моряците се намаляват екипажите, позволява се намеса в работата на организациите им и се разрешават нарушения на колективните трудови договори, особено по отношение на работното време.

nova.bg