ЦИК прибра машини от 32 секции заради дефекти, въведе хартиени бюлетини

ВАРНА новини лого

Данните в ЦИК показват, че изборният ден е започнал и протича нормално до този момент. Според говорителя на комисията Цветозар Томов, на тези двойни избори проблемите са по-малко, в сравнение с парламентарните избори на 11 юли.

Машините в 32 секции са отстранени заради дефекти и там се е преминало на гласуване с хартиени бюлетини, пише БНР

В ЦИК има 32 сигнала за нарушения, по които се работи. Комисията вече се е произнесла по сигнал за гласуване в единия вот, след което се влиза в секция втори път с искане да се гласува отново за другия вот. Това се е случило в секция в Пазарджишко. Комисията се произнесе, че това е недопустимо.

От ЦИК са категорични, че за двата избори се гласува само с една карта, един път, поясни говорителят Росица Матева:

„Когато застане пред машината, първата възможност, с която може да гласува, е избор две в едно. Натискайки първото поле на машината се гласува за двата вида избори. Ако гласува само за един избор, СИК няма да му даде втора карта, за да гласува за другия вид избор, защото може да повтори гласа си в избора, в който вече е гласувал“.

От Комисията поясниха също, че секционните комисии ще броят контролните разписки не само като бройка, а ще отчитат и гласовете по политически партии. Уточнението се налага след направен коментар на премиера Стефан Янев, че ще се отчита само броят разписки, пуснати в кутиите.

Матева поясни: „Решението на ЦИК е от контролните разписки след приключване на изборния ден и установяване резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол, СИК ще преброят гласовете, подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставили, без да се броят преференциите, само гласовете за партии и коалиции“.

От Комисията изрично помолиха секционните комисии от чужбина да се обръщат за сигнали на разкритите пет телефона, които публикувани на страницата. 

Подвижните секции са 339, в болници 167, за карантинирани 175, в затворите 12.

Прочетете още: От ПИК! Мрежата избухна: Кирил Петков отново потъпка закона в името на властовите си амбиции