ПИК TV: Проф. Коларова обясни как проф. Герджиков може да победи Радев на втори тур! Ако се състави правителство, то ще е до пролетта (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Колаж ПИК

Политологът проф. Румяна Коларова говори пред ПИК TV за последните данни от екзит половете по време на изборния ден. Пред медията ни експертът обясни защо проф. Герджиков има шанс да победи Румен Радев на втори тур.

„Картината е много динамична. През последния час от изборите могат да станат някои изненади. Адекватните анализи могат да се направят най-малко след 2 часа“, коментира тя.

„Всички нови партии трябва да ги приемем като партии светкавици. Те отбелязват ръст, но въпросът е колко е устойчив. Въпросът е как останалите партии, които подкрепят Румен Радев, ще се отнесат към този проект. Не знам как ще се прегръщаш с партия, която ти е изяла половината от резултата“, обясни проф. Коларова.

По думите й „Продължаваме промяната“ е изяла най-много от резултата на партиите на протеста, след като лятото е имало изследвания, според които „Демократична България“ е била втора политическа сила.

„Въпросът е при такива резултати как ще градиш партньорство“, добави тя.

„Последните два часа от изборите са решаващи“, каза още политологът и не пожела да прави прогнози дали има някаква вероятност партията на Петков и Василев да изпревари ГЕРБ.

„Радев има много по-голям контрол в тази партия, а в нея се наливат големи пари от хора, които имат сериозни бизнеси“, каза още Румяна Коларова.

„Най-голямата победа на проф. Герджиков е, че те промениха целия тон на кампанията. В момента, в който те влязоха в кампанията с техните предложения, изцяло се промени тонът. Тепърва ще видим какво ще се случи между двата тура. Подкрепата за проф. Герджиков бележи ръст през последните два часа“, изтъкна експертът.

Професорът обясни, че всичко по време на предизборната кампания е работило в полза на Радев, който непрекъснато се е изявявал по телевизиите се е изявявал като властелин на ситуацията.

„За мен в този парламент, както и в предишните два, основният проблем ще бъдат отношенията между тези, които са се заявили като потенциални партньори. Между тях има много нездрави отношения, породени от позицията на Румен Радев. Те вътре помежду си се преразпределят и самоизяждат и това генерира изключително нездраво отношение между тях“, обясни политологът.

„Жаждата за власт не е нещо конструктивно – да махнат Борисов. Махнаха го, но въпросът е дали могат да конструират нещо на негово място“, коментира тя и добави, че Асен Василев и Кирил Петков са се възползвали по най-добрия начин от служебното правителство.

„Най-големият проблем е, че не можеш да говориш за върховенство на правото, ако не уважава буквата и духа на Конституцията“, категорична е проф. Коларова на въпрос за погазването на Конституцията от страна на Румен Радев и Кирил Петков. По думите й те провокират един правен нихилизъм, който е изключително вреден.

По думите й партиите светкавици бурно се появяват и бързо изчезват от политическия живот. Според нея това е твърде вероятно да се случи и с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Излиза така, че партията на Слави Трифонов е партия светкавица. Появата на „Продължаваме промяната“ допълнително ерозира подкрепата към Трифонов“, изтъкна експертът. Тя добави, че всичко това генерира нездрави отношение, което оставя под въпрос как ще се сформира правителство.

„Логиката е, ако се състави кабинет, това да е до пролетта“, прогнозира Румяна Коларова.

pik.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Прочетете още: ПИК TV: Разкрития дали Радев и Кацаров ще въведат локдаун след изборите (ВИДЕО)