Карадайъ: Избирателят на ДПС е мъдър, а нашия профил за президент е да е обединител

ВАРНА новини лого

Лидерът на ДПС Мустафа Карадъй обяви, че днес партията е взела решение по отношение на това какъв трябва да е следващия президент на България. На свое заседание Централното оперативно бюро е обсъдило въпроса с това, какво се случва на втория тур. По тяхна оценка тези избори са изключително важни, защото се прави избор за една важна институция в държавата, която има важна роля за държавността и системата в страната.

„По време на нашата кампания ние очертахме очаквания профил на тази институция. Затова и бих искал да ви го припомня. На първо място да е обединител на нацията и на всички български граждани независимо къде се намират. Стожер на Конституцията, законността и върховенството на правото, който да може да търси съгласия по време на кризи и в нормално време. Лице на държавността и държавата пред света. Решението, което взехме е, че избирателя на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор, като ще избере президент, който най-много се доближава до така очертания профил“, заяви лидерът на партията.  

По отношение на парламентарните избори, Карадайъ коментира, че резултатът на ДПС е много добър, въпреки рекордно ниската избирателна активност.

Той заяви, че след като вече има обявени резултати за президентския вот, са отправили няколко въпроса към ЦИК, за разминавания, които са намерили. По думите му има секции, в които контролите не се засичат с действителните гласове. Карадайъ припомни, че документите идващи от чужбина се приемат директно от ЦИК, като днес в сайта е видял, при вече обявени резултати, че има разминаване.   

„Би трябвало ЦИК да излезе и да обясни на тези над 2 хиляди български граждани, които са стояли с часове на опашките, за да гласуват, направили са го, но техния вот не е отчетен в окончателните резултати. В една от комисиите след направена проверка, първоначално изпратените данни от самата СИК на момента при предаването на данните се установява, че в черновата са описани правилно, на беловата има грешка, коригира се, а коригираните данни са приети от ЦИК, но в окончателните резултати не са отразени“, обяви лидерът на ДПС и допълни, че е изпратил въпросите си към ЦИК.

Той завърши, че най-важното, което според тях е нужно на страната е да има единство на нацията, защото няма просперитет в общество, което е разединено, а ние в момента живеем в ситуация на множество кризи“, заяви Карадайъ и допълни, че за да преодолеем политическата криза ни трябва възстановяване на демокрацията, което не става чрез реваншизъм.  

Tribune.bg

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!