Варна е част от инициативата „Нощ на театрите“ (ПРОГРАМА)

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

С посланието „Другата страна на театъра“ идва тазгодишната Нощ на театрите на 20 ноември. Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – независимо от коя страна на сцената са.

Тази година Нощ на театрите ще има в 11 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище. Заради продължаващата епидемия, програмата включва събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

За пореден път Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна участва в Нощта на театрите, която всеки ноември обединява стремежа на артистите от различни страни да стигнат по-близо до своята публика по традиционен и нетрадиционен начин, през тази пандемична година предимно с най-доброто от своя репертоар. Три са заглавията във варненския афиш за „Нощта на театрите 2021“ – „Инстинктът“, „Амадеус“ и „Двубой“.

Началото поставя днес, в 16 ч., в Концертно студио БНР – Радио Варна „Инстинктът“ от Анри Кистмекер – театър на маса, в който режисьорът Стоян Радев Ге.К. възражда с най-младите актьори на театъра най-старата пиеса от неговата 100-годишна история. Главните роли в „Инстинктът“ изпълняват: Миглена Везирова, завършила НАТФИЗ в първия клас на доц. Пенко Господинов – дебют като Сесил Берну, в компанията на двамата „доктори“ – Велизар Емануилов от класа на проф. Атанас Атанасов в ролята на Доктор Жан Берну и Недялко Стефанов от класа на проф. Пламен Марков като неговия брат – Доктор Андре Берну. Пиесата, която варненци са гледали през 1921 г. под режисурата на Стоян Бъчваров, сега Стоян Радев Ге.К. интерпретира като комедиен трилър с идеята четенето на маса да прерасте догодина в постановка.

Пак днес, но от 20 ч., на Основна сцена следва хитът на сезона „Амадеус“ от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев. В търсене на светлата и тъмната страна на таланта режисьорът противопоставя двама доказали се актьори – носителя на награда „Аскеер“ за изгряваща звезда Ненчо Костов – Моцарт и носителя на „Икар“ за водеща мъжка роля Стоян Радев – Салиери. Открояват се също Христина Джурова, Александра Майдавска, Симеон Лютаков, Свилен Стоянов. В психологическия театър на Стайко Мурджев специална роля е отредена и за сценографията и костюмите на Петя Боюкова, музиката на Петър Дундаков, хореографията и сценична пластика на Станислав Генадиев.

Нощта на театрите завършва на 21 ноември (неделя), в 19 ч., на Основна сцена с почит към българската драматургия и Иван Вазов с неговата комедия „Двубой“. Става дума за елегантна усмивка към нравите в едно позабравено време, реж. Стоян Радев Ге.К., сценография и костюми Даниела Николчова, с участието на Станислав Кондов, Ненчо Костов, Александра Майдавска, Ивайло Иванов, Гергана Арнаудова и др.

kulturni-novini.info

Прочетете още: Ели Маринова представя във Варна „Състояния“ – изложба живопис