От ПИК! Проф. Киров и доц. Киселова в един глас: Конституцията е пред изпитание заради самоотвержени самодейци

ВАРНА новини лого

Колаж ПИК

Изпитанията пред Конституцията не са само през тази година – те започнаха през лятото на 2020 г. Това заяви в изборното студио на bTV конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Колегата ѝ проф. Пламен Киров допълни, че предстои да ни управляват самоотвержени самодейци.

„Конституцията може да се окаже пред изпитание. Чуват се намерения да бъде променяна, да бъдат променяни условията за избираемост на определени държавни длъжности. Възторжените самодейци ще направят каквото могат в следващите месеци, може би година“, допълни той.

Според Киселова много трудно ще бъде постигнато мнозинство за промяна на основния ни закон. Киров допълни, че когато едно управление не върви – политиците се захващат с Конституцията и се търси вината в нея.

„Усилията за промяна на Конституцията не са най-належащи. Има много по-сериозни проблеми, пред които е изправена България и нашето общество. Като всеки закон, сигурно има нужда от подобрение, но думата осъвременяване трябва да се използва внимателно, защото Конституцията отговаря на всички стандарти за правова, демократична и социална държава“, коментира Киселова.

Проф. Киров уточни, че е песимист, че Конституцията ще се запази в този си вид в следващите години.

pik.bg

Прочетете още: Издателят на ПИК: Машините и полицейщината произведоха диктатор-генерал. Днес е финалът на държавния преврат