Доц. Антоний Гълъбов: Бойко Рашков се изяви при създаването на напрежение, Радев нагнети политическия нихилизъм

Колаж.

Колаж ПИК

Единствената теза на кампанията на господин Радев беше „пришиването“ на образа на господин Герджиков към ГЕРБ. Същественият проблем, че подобно „сплескване“ на пространството, в което има само „статукво“ и „промяна“ изменя същността на политическия дебат. Това заяви пред БНТ политическият анализатор доц. Антоний Гълъбов.

Той отбеляза, че действително – целият държавен апарат е бил впрегнат в антикампания срещу проф. Герджиков: „Имахме много „изявени постижения“ в лицето на Бойко Рашков и по-приглушено „участие“ на президента. Толкова директно ангажиране на държавни структури в държавния процес имаме за първи път. Бойко Рашков, който пряко бе отговорен за провеждането на изборите, така и не се срещна с ЦИК. Вместо това реши, че трябва да се генерира политическо напрежение и дипломатическо напрежение“.

Гълъбов отбеляза, че критиката към проф. Герджиков, че не е бил „достатъчно остър и нападателен“ е неоснователна – факт е, че той е разполагал с много малко време, за да реализира максимално своята кампания. „Той беше по-широка, по-обединителна, отколкото чисто партийна кандидатура. Но и на тези избори се усети много силно дебалансирането на изборния процес, породени от промените в Изборния кодекс. От една страна това е въвеждането на гласуването с машини, което доведе до промяна в процентите на гласуващите. Големи групи от българското общество бяха дистанцирани от процеса заради машините“, отбеляза той.

Доц. Гълъбов отбеляза – ако ще има машинно гласуване, нека да е във всички секции.

Той отбеляза още, че истинският президентски дебат не се е състоял. „Още в началото бе очевидно, че Румен Радев ще бяга от пряк диалог, тъй като той не се чувства комфортно. А в рамките на тези малко повече от час и половина, дълбоко се съмнявам, че българските граждани успяха да се ориентират. Дебатът е бил гледан от над милион души“. 

Според него дебатът е показал „сблъсък на политическа култура“: „Това беше опит за гражданска политическа култура, която се прави чрез медиите – как се управлява, за какво трябва да се използва властта. И фактът, че през последните месеци бяхме свидетели на тотален политически нихилизъм. Нито нарушаването на Конституцията, нито допускането на законови нередности не доведе до внушението, че не трябва да се прави така“.

pik.bg

Прочетете още: Антон Тодоров: За мен България няма президент. Той е инсталиран от две чужди посолства. Пълен бойкот!