Отнемат лиценза на фирмата, собственик на автобуса. Близки и съседи разказаха за жертвите на трагедията

ВАРНА новини лого

Снимка: БТА

Катастрофиралият на АМ „Струма“ автобус не е бил регистриран, а лицензът на фирма „Беса транс“ за извършване на международен превоз ще бъде отнет. Това обявиха на съвместна пресконференция в Скопие външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи и на транспорта Благой Бочварски.

Най-много жертви – 20, са от село Студеничани край Скопие, предаде БНТ.

Семейство Исени. Братята и братовчедите на 38-годишната Фикрие Исени. Учителка в местното училище в Студеничани. Фикрие губи живота си в автобуса на АМ „Струма“. Заедно с дъщеря си Аниса. 

Третият загинал от семейство Исени е Хамди Исени, регистратор в Общината, и съпругата му.

„Аз лично го познавах – много добър човек. Човек, който работеше от 20 години тук и в град Скопие. Човек, който допринасяше много за нашето общество“, казва пред БНТ Муядин Абази, жител на Студеничани.

Хамди Исени е бил почти 60-годишен – пред пенсия. Цялата им фамилия е уважавана в селото.

Останалите 11 загинали от Общината са от близкото село Морани.

„Много добри хора бяха. Аз лично ги познавах. С други думи – не знам какво да кажа за тия хора, казва Муса“, жител на Студеничани.

Бурхан Един, секретар на Община Студеничани: Говорихме с роднините. Вече са в България за разпознаване на жертвите.

Кметът на Община Студеничани Азем Садику прави тъжна равносметка: загиналите са от Студеничани, Морани и Долно Количани. Три села, населени с граждани от албански произход.

„Беса транс“, казват местните, е всеизвестна фирма. Екскурзиите й до Истанбул са няколко пъти в месеца с по две-три нощувки на цена от 75 евро.

Автобусът на фирмата, според информация в медиите, е на 3 години. Властите, обаче, обявиха: не е регистриран. А лицензът на фирмата ще бъде отнет.

Собственикът на фирмата обяви, че съдейства на разследващите, а компанията изказа съболезнования във Фейсбук на роднините на жертвите.

Novini.bg