Рецепта на деня: Традиционна българска мусака

мусака

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

кайма – 500 гр.

картофи – 1500 гр.

лук – 100 гр.

моркови – 50 гр.

чушки – 70 гр. червени

домати – на кубчета от консерва 3 с.л.

магданоз – пресен 4 – 5 стръка

олио – 40 мл.

червен пипер – 2 с.л.

черен пипер

сол

 

ЗА ЗАЛИВКА:

кисело мляко – 400 гр.

яйца – 2 бр.

брашно – 2 с.л.

сол

 

ЗА СЕРВИРАНЕ:

кисело мляко

 

Начин на приготвяне: 

Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган. Бъркайте постоянно, за да се раздроби добре каймата и да стане на трохи. Овкусете с червен, черен пипер и сол.

Нарежете обелените картофи на кубчета и ги сложете в средно голяма тава. Сипете каймата. Разбъркайте добре и налейте гореща вода, колкото да се покрият картофите.

Гответе в гореща фурна на 200 градуса до омекване на картофите. Добавете доматите и наситнения магданоз. Гответе още около 10 мин.

Направете заливката като разбиете добре яйцата с млякото и брашното. Сложете щипка сол и полейте равномерно мусаката.

Печете в средата на фурната само на горен реотан до запичане на заливката на мусаката.

Сервирайте с лъжица или две кисело мляко.

Добър апетит!

 

Източник: Gotvach.bg