България настоява във Варна да е центърът на НАТО за Черно море!

База - Варна

Снимка ВМС

България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно море да бъде във Варна. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната по повод проведената през последните дни среща на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9) в румънската столица.

По време на разговорите, българският военен министър Георги Панайотов е обявил, че при „изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море“.

Въпросният център бе заложен още преди две години в съвместното изявление след срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов. В него бе изрично записано, че „САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие“. Според съобщението ставаше дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса.

Именно за тази структура сега става ясно, че България продължава да настоява да бъде изградена във Варна. Според официалното съобщение от срещата на военните министри на 9-те страни-членки на НАТО от Източна Европа – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, е била „изразена бе и обща тревога, относно действията на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и особено от струпването на сили и средства в непосредствена близост до украинската граница“.

faktor.bg

Прочетете още: Същият Асен Василев през 2019 г. с критики към многото данъци, които прибира държавата