Павел Христов: Изчегъртването на ГЕРБ се оказа силно преувеличено, въпреки натиска по време на изборите

ВАРНА новини лого

Павел Христов

Резултатите на партия ГЕРБ на последните парламентарни избори са най- стабилни и с най- голяма перспектива за в бъдеще. Те не са лоши, както се опитват да ги изкарат- това каза варненския депутат от ПП „ГЕРБ” Павел Христов обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”. Според народния представител „Продължаваме промяната” са проект и са различни от политическа партия, което скоро ще се види.

Оценката му за изборите- „тежки, с безпрецедентно ниска избирателна активност, което беше и в корена на стратегията на опонентите ни в последните месеци”

По отношение на случващото се през последните две години, Павел Христов заяви, че ГЕРБ за били под безспорен и виден за всеки граждани обстрел от всякакви политически субекти, партии и НПО-та. „Така че, резултата който постигнахме с оглед на ситуацията, за мен е повече от добър. ГЕРБ е стабилна, ГЕРБ ще остане в публичното и политическо пространство на държавата. Но най- вече, ГЕРБ е партия с потенциал. Така че от чисто партийна гледна точка не виждам някаква трагедия в тези резултати”.

Христов каза, че го тревожи какво предстои пред държавата.

Варненският депутат не е съгласен с тезата, че следващия парламент е „шарен”. „Ако го гледаме откъм брой политически партии и самоопределянето им в различни политически спектри сигурно би могло да се нарече „шарен”. Ако се вгледаме обаче по внимателно, ще забележим че това са едни организации и формации които са изградени около и за обслужване интереса на президента Румен Радев. Такава беше и стратегията за спечелване на неговия втори мандат. Така че, да не се заблуждаваме, няма нищо шарено, всичко е една фасадна политика. В крайна сметка задкулисието ще реши какво се случва и по какъв начин. От гледна точка на кукловодите, няма разнообразие в този парламент”.

На въпрос за естествените съюзници на ГЕРБ в 47-мото Народно събрание, Христов заяви, че „нашата теза винаги е била и ще бъде, че Европейската народна партия е семейството на ГЕРБ и във формата на ЕНП е логично да търсим нашите партньори.” Според него обаче, фактите и историята в последните месеци говорят в обратна посока. „Не благодарение на нас, а на другите субекти свързани с ЕНП”.

Павел Христов каза и, че за съюзници може да говорим ако мандата за съставяне на правителство стигне до партията и са в хипотеза да съставят управленска коалиция.

„Потърпевши от една политическа криза подобно на предишните избори и парламенти, ще бъдат българските граждани. Намираме се в перфектната буря- политическа криза, задаваща се икономическа, здравната криза е безспорна. Да не забравяме и ситуацията в енергетиката”.

Павел Христов не е съгласен с твърдението, че кризата във всички тези сектори е била зародена още преди две-три години: „Каквото и да се говори, цифрите са тези които са тези които могат да докажат тезите. По време на правителството на ГЕРБ COVID кризата се управляваше много по-добре, процента ваксиниращи се на дневна база беше в пъти по- висок. Цените на тока за бизнеса бяха в пъти по-ниски.

Христов допълни, че не очаква от президента Румен Радев да промени линията си на поведение спрямо партия ГЕРБ. „Ще ми се да кажа, че очаквам малко смирение и шанс за обединение, защото точно от това има нужда България. Не съм оптимист, че това ще се случи“.

Цялото интервю пред „БНР – Радио Варна“ може да чуете в прикачения файл:

bnr.bg

Прочетете още: ПП ПП преговарят с агенти на комунистическия режим и компрометирани в корупция политици