Шок и ужас! Никулденската трапеза остава без паламуд

ВАРНА новини лого

Рибари от Поморие се жалват от слабия улов на паламуд. В мрежите им се хващат предимно чернокоп, лефер и попчета. Причина за малките количества риба се оказва лошото време – в продължение на 20 дни браншовици не са влизали в морето заради силен вятър.

„Сезонът е много слаб заради лошото време – рибарите тази зима са обречени на доста голям глад”, коментира Иван Милев, който е рибар от 50 години. По думите му браншовиците цяла година чакат есента именно заради паламуда, тъй като я смятат за най-вкусната черноморска риба, пише БГНЕС. Клиентите на риболовните кораби край Царево също отбелязват, че през тази година възможностите за избор на прясна риба значително са намалели.

“Заливът тук е мръсен, попчета няма, мидите измряха”, оплака се Георги, който е дошъл до лодките, за да си купи прясна риба. Въпреки това обаче рибарите планират и през зимата да влязат в морето, когато настъпи моментът за улов на карагьоз.

Междувременно клиенти на варненската рибна борса отбелязват, че сафридът и чернокопът са поевтинели спрямо година по-рано, предава Нова тв. Сюлейман Каменарски, който е един от дългогодишните търговци на рибната борса, споделя, че масово клиентите започват да купуват риба за празника след 1 декември. Според него през 2021 г. потребителите ще се придържат към традицията и ще търсят основно шаран.

monitor.bg

Прочетете още: Поскъпването на тока и водата води до ръст на цените на рибата (ВИДЕО)