МОН: Осигурени са тестове за всички ученици за 6 декември

ВАРНА новини лого

iStock

„С последните доставки от снощи и днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември. Последните необходими количества се разпределят по училищата днес“. Това съобщиха от Образователното министерство. Допреди часове от ведомството сигнализираха, че не достигат 60 000 теста, за да бъдат изследвани всички ученици в понеделник. 

Учениците вече ще се изследват за COVID-19 веднъж седмично, а не два пъти, както беше досега за по-малките възпитаници на учебните заведения.

Във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове в първия учебен ден от съответната седмица. Преподавателите и непедагогическият персонал ще се изследват по два пъти седмично. 

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. 

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат. 

nova.bg