Новите депутати положиха клетва

заседание на народното събрание

Снимка: БГНЕС, архив.

Точно в 9 ч. най-възрастният депутат Силви Кирилов от ИТН направи проверка на кворума, за да открие тържественото заседание на 47-ото НС.

В пленарната зала се оказа, че са 228 народни избраници.

„Днес сме свидетели на необикновена ситуация – липса на доверие в институциите и и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост, бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници. Около 2 милиона българи са извън страната и повечето от тях са млади хора, студенти, специалисти в отделни области“, каза най-възрастният депутат в 47-ото НС Силви Кирилов от ИТН при откриването на тържественото заседание. 

„Дами и господа, много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на 47-ото НС. Аз вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели и очаквания. На тях искам да напомня думите на двама велики мислители и философи – свободата не е да правиш това, което искаш, а да правиш това, което не искаш. Време е да загърбим своите амбиции в името на очакванията и обществените интереси“, призова той.

На първото заседание народните представители положиха следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

След полагането на клетвата народните представители подписват клетвени листове.

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. В залата са и представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

dnes.bg