Р.Овч.: Корнелия Нинова не бива да е повече лидер на БСП

ВАРНА новини лого

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА, в."Дума"

„Като гледам младите хора в парламента, ми става тъжно. Нека да видим колко такива лица минаха и си тръгнаха тази година. Хвърляме ги на арената, за да се скрие, че няма нови решения“, заяви бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров пред бТВ.

По думите му трагични резултати в политиката се постигат, когато се използват неподготвени хора. Той прогнозира, че още следващата година голяма част от партиите няма да ги има. Според него дори преговорите по политики от изминалата седмица са се водили с хора, като малка част от тях дори са завършили специалността, която коментират.

„Аз съм отстъпил на младите още преди 10 години. Нищо ново в политическото устройство не е измислено през последните 200 години. Кирил Петков и Асен Василев бяха подкрепени, защото хората искат да виждат как нещо се върши. В България от 140 г. има разбиране, че всеки е готов за депутат или за министър. Хвърлянето на неподготвени хора в политиката води до трагични резултати.

Догодина част от партиите обаче няма да ги има. По време на консултациите сега петима министри сме се занимавали с енергетика, но само един от нас я беше завършил. Това е един от основните проблеми. Днешните политици си мислят, че трябва да разпределят пари, без да си дават сметка, че срещу това е нужно да има продукт“, допълва още бившият енергиен министър.

Той коментира и ситуацията в левицата, като беше категоричен, че Нинова не бива да заема повече лидерския пост в партията.

„БСП трябва да върви по стъпките и по устава си. Нямаме нужда от повече от братоубийствени войни. Корнелия Нинова не бива да е повече лидер, тя има задачата да избере своя заместник и да спре битките в партията. Темата кой да стане председател на БСП – „млад“ или „стар“, е вечна. Обикновено печелят младите. Дъщеря ми влезе в политиката, но тя ще върви с бавни стъпки“, обясни Овчаров.

Именно той минаваше досега за един от най-големите поддръжници на Нинова, която навремето бе негов зам.-министър в кабинета „Станишев“.

breaking.bg

Още по темата: Р. Овч.: Хвърлянето на неподготвени хора в политиката води до трагични резултати