В Лондон обявиха извънредна ситуация

ВАРНА новини лого

Кметът на Лондон Садик Хан обяви днес извънредна ситуация, за да помогне на болниците в града да се справят увеличаващия се брой пациентите с Ковид-19 заради бързо разпространяващия се вариант Омикрон на коронавируса, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Предприемането на тази стъпка ще позволи по-тясна координация между различните държавни служби, след като Великобритания регистрира вчера най-големия дневен ръст на броя на новите случаи на Ковид-19 от началото на пандемията. Хоспитализациите и недостигът на медицински персонал се увеличават, каза Хан и добави, че след консултации е решил поради сериозността на положението да обяви днес „извънредна ситуация“. 

„Увеличаването на броя на случаите на варианта Омикрон в нашата столица е много обезпокоително“, добави Хан. Омикрон бързо стана доминиращ, броят на новите случаи рязко скочи, а броят на хоспитализираните отново расте, каза кметът. Лондон е регистрирал 65 525 нови случая на коронавирус през последните седем дни, от които 26 418 за последните 24 часа, за които бяха съобщени данни.

Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия, обяви такова извънредно положение и през януари, когато ръстът на случаите на Ковид-19 заплашваше да претовари болниците. Според последни оценки на Омикрон се падат повече от 80 процента от новите случаи на Ковид-19 в Лондон.

Novini.bg