Премиер и министър на отбраната с противоречиви позиции за военното присъствие на НАТО у нас

ВАРНА новини лого

Разнобой се получи в коментарите на властта по повод публикацията на „Шпигел“, че НАТО ще разполага военно присъствие в България и Румъния заради напрежението по границата между Украйна и Русия.

Премиерът Петков коментира, че в НАТО е обсъждано подобряване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на допълнителни военни в България и Румъния. 

„Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли“, поясни Петков за срещата си със Столтенберг в Брюксел.

В същото време военният министър Стефан Янев не отрече такава опция за разполагане на контингент у нас, както твърди публикацията, но уточни, че още няма нито решение, нито конкретика и е рано да се обсъждат различните варианти.

„В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап бих казал, че коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл, преди да бъде взето от окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило за бъдещи решения, които не са обсъждани все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно“, заяви военният министър пред журналисти след видеоконферентна връзка с българските контингенти зад граница, цитиран от dir.bg.

„Разбира се, какво публикуват различните медии за един вариант, който може да се случи, може да не се случи, прекалено рано е да се говори категорично какво би се случило по определен сценарий“, добави Янев.

Според него началникът на отбраната ген. Ефтимов е част от екипа, участващ в този разговор. „Но доколкото този разговор не е завършил, дали от военна гледна точка и от военния съвет, който би трябвало да бъде направен към политическите органи, не е окончателен. Не мисля, че е моментът да коментираме такъв тип детайли“, каза още министърът на отбраната. По думите му това не е коректно към участниците в тези разговори, които си вършат работата.

„Шпигел“ съобщи преди ден, че Алиансът обмисля разполагане на военни в България и Румъния в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна. Американският генерал Тод Уолтърс е настоял контингентът в двете държави да се увеличи с 1500 души, които да сътрудничат с местните армии и при необходимост да служат като „мост“ за по-нататъшно разширяване на представителството на НАТО, се твърди в публикацията.

Изданието се позовава на скорошна секретна видеоконференция на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, по време на която било споделено намерението да се разшири представителството на Алианса по подобие на укрепването на частите в балтийските държави и Полша. 

zonanews.bg

Прочетете още: ПР акция след ПР акция на Кирил Петков се оказаха лъжи