Ремонтът на Катедралата във Варна приключва окончателно до пролетта

ВАРНА новини лого

Снимка отец Димитър Стоев, "Фейсбук"

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви днес, че ремонтът на Катедралата в морската столица ще приключи окончателно най-късно до Великден,  който догодина е на 24 април. По думите му, по-голямата част от строителните дейности са приключени, стъклата на витражите са подменени, сградата е измита отвън, а камъните са оправени и фугирани. Остава още малко работа по южната част на покрива на катедралата, допълни владиката.

Митрополит Йоан благодари на всички дарители, помогнали за реализацията на ремонта. По думите му, сред тях има много миряни и фирми. За оправянето на сградата са помогнали и общината, и Строителната камара във Варна. Владиката благодари специално на бизнесмена Димитър Желев, с чиято финансова подкрепа бяха позлатени куполите на катедралата.

През тази година бяха осъществени много ремонти на храмове на територията на цялата епархия, каза митрополит Йоан. Той акцентира върху изграждането на новата църква „Св. Райко Шуменски“ в Шумен, както и върху предстоящото освещаване на храма „Св. Пантелеймон“ в Каспичан. Владиката допълни, че усилията ще се насочат към ремонта на манастира в Патлейна, който дълги години се е ползвал като почивна станция, но сега е върнат на църквата. По думите на митрополита, през новата година ще започне оправянето на покрива, а след това ще се търсят пари и за сградата.

БТА

Още по темата: Предстоящи Архиерейски богослужения за Рождество Христово