Трапезата на Бъдни вечер – 20 избрани рецепти за постни ястия

ВАРНА новини лого

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост.

За православните християни е суеверие схващането, че на трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Гозбите обаче са постни. На трапезата има: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост. Според друго поверие починалите ще дойдат на вечеря.

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. 

Много домакини се затрудняват, когато се наложи да се изправят пред това предизвикателство. За тях, а и за всички останали сме подготвили 13 изпитани рецепти, които ще направят празника още по-вкусен.

Успех и светли празници

Да започнем с питката:

За Бъдни вечер: Содена питка без месене

Следват сармите:

За Бъдни вечер: Зелеви сарми с праз и гъби

сарми

Рецепта на деня: Постни сарми с кисело зеле (от тефтерчето на баба)

За Бъдни вечер: Лозови сармички със стафиди

Без боб на Бъдни вечер не може. Идеята е, че може да приготвите 2-3 ястия с боб, който може да сварите от предния ден и така да си улесните работата:

За Бъдни вечер: Пълнени сухи чушки с боб

пълнени сухи чушки с боб

За Бъдни вечер: Бобена салата по шопски

Рецепта на деня: Печен боб на фурна (от тефтерчето на баба)

Рецепта на деня: Боб на фурна по родопски (от тефтерчето на баба)

Рецепта на деня: Зрял фасул по шопски на фурна

Лещата също е добър вариант. Зрънцата в чинията са символ на плодородие и берекет:

Рецепта на деня: Леща гореща (от тефтерчето на баба)

Постните ястия с ориз са много подходящи за празничната трапеза:

Рецепта на деня: Ориз по манастирски

Рецепта на деня: Червени домати, пълнени с ориз (от тефтерчето на баба)

Рецепта на деня: Печурки с ориз

Рецепта на деня: Веган ризото с печурки и чушки

Рецепта на деня: Ориз със зеленчуци (от тефтерчето на баба)

Рецепта на деня: Прясно зеле с картофи и ориз на фурна (от тефтерчето на баба)

Разбира се картофите и другите зеленчуци, също са „добре дошли“ на празничната трапеза:

Рецепта на деня: Здравословни картофи на фурна, ама по-вкусни от пържените

Рецепта на деня: Хрупкав пържен патладжан за заети домакини (от тефтерчето на баба)

Рецепта на деня: Постна добруджанска яхния (от тефтерчето на баба)

Кой не обича вкусен десерт на празника?

За Бъдни вечер: Невероятно вкусна и лесна баклава