Трапезата на Бъдни вечер – 20 избрани рецепти за постни ястия

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост.
За православните християни е суеверие схващането, че на трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Гозбите обаче са постни. На трапезата има: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост. Според друго поверие починалите ще дойдат на вечеря.
Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос.
Много домакини се затрудняват, когато се наложи да се изправят пред това предизвикателство. За тях, а и за всички останали сме подготвили 13 изпитани рецепти, които ще направят празника още по-вкусен.
Успех и светли празници